Żywność liofilizowana – niezbędna w plecaku podróżnika

Aktywny wypoczynek zachęca coraz większe rzesze ludzi. Jednakże, na wspinaczkach, czy dalekich pieszych wędrówkach skorzystać można tylko jeżeli posiada się odpowiedni ekwipunek i dobrze wyposażony plecak.

 

Jedzenie w trakcie podróży

Niewątpliwie, początkujący podróżnicy często zastanawiają się jak rozwiązać problem braku dostępu do żywności. W dalekiej trasie, na przykład wysoko w górach często przez wiele dni lub nawet tygodni podróżnicy nie mają dostępu do miejsc, w których mogliby zaopatrzyć się w żywność. Trzeba więc jak najwięcej jedzenia brać w podróż ze sobą. Co jednak zrobić, aby żywność w plecaku po prostu się nie zepsuła?

 

Wydaje się, że rozwiązaniem może być żywność liofilizowana. Jest to żywność konserwowana, co sprawia, że trzyma ona świeżość nawet przez kilka tygodni.

 

Czym jest żywność liofilizowana?

Tego rodzaju żywność jest konserwowana poprzez pozbawienie jej dużych ilości wody. Jest to zresztą charakterystyczne dla większości technik konserwowania żywności. Okazuje się bowiem, że jeśli nie ma w jedzeniu wody, to również nie ma tam żadnych mikroorganizmów, które mogłyby doprowadzić do zepsucia żywności.
Dla żywności liofilizowanej charakterystyczne jest natomiast to, że zanim zostanie ona wysuszona jest głęboko mrożona. Dopiero po zamrożeniu przeprowadza się proces, w efekcie którego z żywności znika nawet do 90 % wody, nigdy natomiast nie jest to na pewno mniej niż 70%.